Boost je conversies door heel specifiek te zijn!

Longtail zoekwoorden vinden voor je SEO strategie

Longtail zoekwoorden zijn zoektermen die over het algemeen minder vaak worden gezocht en minder competitie kennen in zoekmachines. Ze zijn vaak langer (meer dan drie woorden) dan de meeste andere typen zoekwoorden. Hoewel individuele longtail zoekopdrachten door weinig mensen worden uitgevoerd, vormen ze, opgeteld, een groot deel van alle Google zoekopdrachten. Dit is vooral het geval nu mensen meer en meer gebruikmaken van gesproken zoekopdrachten.

 • Lage zoekvolume: Weinig mensen zoeken naar individuele longtail zoektermen.
 • Lagere concurrentie: Minder competitief in vergelijking met kortere ‘hoofd’ zoektermen.
 • Langer van lengte: Meestal langer dan drie woorden.

Voordelen van het gebruik van longtail zoekwoorden

Eén van de redenen om je op longtail zoekwoorden te richten, is dat ze minder competitief zijn. Dit betekent dat ze makkelijker te positioneren zijn in zoekmachines. Bovendien kan het focussen op longtail zoekwoorden bijdragen aan een hoger conversieratio, omdat deze zoektermen vaak specifieker zijn en een duidelijke intentie van de zoeker aangeven.

 • Minder competitief: Eenvoudiger om hogere rankings te bereiken.
 • Specifieker voor de gebruiker: Mogelijk hogere conversieratio’s dankzij de specifieke aard.
 • Veelzijdig: Grote verscheidenheid aan termen beschikbaar voor optimalisatie.

De combinatie van deze kenmerken maakt longtail zoekwoorden tot een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO-strategie, bijvoorbeeld de SEO Avalanche strategie.

Waarom zijn longtail zoekwoorden belangrijk voor jouw website?

Het belang van longtail zoekwoorden voor SEO

Longtail zoekwoorden zijn belangrijk voor jouw SEO-strategie omdat ze je helpen om zichtbaar te worden in een sterk concurrerende markt. Doordat ze specifieker zijn, trek je kwalitatief beter verkeer naar je website. Dit verkeer is vaak al verder in het aankoopproces, waardoor de kans op conversie groter is. Het gebruik van longtail zoekwoorden maakt je content ook relevanter voor de zoekvraag, wat een positieve invloed heeft op jouw autoriteit binnen een bepaalde niche.

Hoe longtail zoekwoorden helpen bij het beter begrijpen van zoekintentie

Met longtail zoekwoorden kun je de intentie achter zoekopdrachten beter begrijpen. Ze zijn vaak een directe afspiegeling van wat de gebruiker echt wil vinden of oplossen. Door in te spelen op precieze zoekvragen, speel je in op de behoeften en verhoog je jouw kans om bezoekers te voorzien van exact datgene waar ze naar op zoek zijn. Dit bouwt vertrouwen op met jouw publiek en versterkt je positie als expert binnen de niche.

Long tail zoekwoorden vinden

Gebruik van keyword research tools voor het vinden van longtail zoekwoorden

Met keyword research tools kun je gemakkelijk longtail zoekwoorden ontdekken die relevant zijn voor jouw niche. Voer een breed zoekwoord in en de tool zal je een lijst geven van longtail varianten. Deze tools bieden vaak inzichten als zoekvolume, concurrentie, en soms zelfs de winstgevendheid van de zoekwoorden. Door slim gebruik te maken van deze tools vind je termen die je doelgroep daadwerkelijk gebruikt zonder dat je tegen te veel concurrentie opbokst.

Soovle

Soovle helpt je om heel snel longtail zoekwoorden te vinden vanuit verschillende perspectieven van het internet. Bijvoorbeeld van Google, Bing, Yahoo, Youtube en meer. Je kunt van de resultaten ook heel eenvoudig een export downloaden.

Soovle longtail zoekwoorden vinden vanuit meerdere perspectieven van het intenret.

Afb. 1 Soovle longtail zoekwoorden vinden vanuit meerdere perspectieven van het intenret.

Answer The Public

Een vraag kan gezien worden als een vorm van longtail zoekwoord. Wil je wat verder gaan en weten welke vragen er zijn omtrent je onderwerp? Dan is Answer The Public een hele mooie start. Het geeft je tal van longtail zoekwoorden waar je mee kunt beginnen. Answer The Public kun je ook goed gebruiken voor Topic Research zodat je precies weet wat er speelt omtrent je gekozen onderwerp.

Answer The Public longtail zoekwoorden vinden aan de hand van topic onderzoek.

Afb. 2 Answer The Public longtail zoekwoorden vinden aan de hand van topic onderzoek.

Google – Meer om te vragen

Deze Google functie helpt je met informatie rechtstreeks van Google. Het laat je zien welke vragen mensen stellen en het geeft je daarbij ook nog eens het antwoord. Wanneer je meer vragen uitklapt, zie je er ook meer verschijnen. Dit zijn allemaal longtail zoekwoorden die je kunt gebruiken in je content.

Gebruik 'Google - Meer om te vragen' voor het vinden van longtail zoekwoorden.

Afb. 3 Gebruik ‘Google – Meer om te vragen’ voor het vinden van longtail zoekwoorden.

Google – Automatisch aanvullen

Ook hier haal je je informatie rechtstreeks van Google. Geef je hoofd zoekwoord in en je ziet direct welke vragen voor Google het belangrijkst zijn. Dit is informatie die jij in je content kunt verwerken.

'Google - Automatisch aanvullen' is ook een goede bron om longtail zoekwoorden te vinden voor je onderzoek.

Afb. 4 ‘Google – Automatisch aanvullen’ is ook een goede bron om longtail zoekwoorden te vinden voor je onderzoek.

Google Search Console

Soms kan het zijn dat je al voor bepaalde longtail zoekwoorden scoort, maar dit alleen nog niet weet. Deze longtail zoekwoorden bevinden zich dan vaak op de 2e, 3e of 4e pagina. Geef deze zoekwoorden wat extra SEO aandacht en dan is de kans groot dat je er binnen de kortste keren op scoort op de eerste pagina. Hoe kom je er achter welke longtail zoekwoorden dit zijn?

 1. Log in op je Search Console.
 2. Ga naar de tab: ‘Prestaties’.
 3. Klik op ‘Posities’.
 4. Zet het aantal rijen per pagina op 500.
 5. Sorteer op positie en scroll naar positie 10 en hoger.
 6. Daar staan de longtail zoekwoorden die flink wat potentie hebben om hoger te scoren op je website.
 7. Door op een zo’n longtail zoekwoord te klikken en daarna op pagina’s, zie je welke pagina voor dat zoekwoord scoort

Vervolgstappen:

 1. Je kunt dan kiezen om die pagina verder te optimaliseren voor dat zoekwoord.
 2. Of je kunt een nieuwe pagina maken met dat specifieke longtail zoekwoord. Het voordeel is dat het dan ook een eigen metatag krijgt. Je moet dan wel zorgen dat de informatie / intentie niet grotendeels hetzelfde is als de pagina waar het nu al op scoort. Anders ziet Google het als dubbele content en wordt het niet geïndexeerd. Wanneer je nu al denkt dat dit niet gaat lukken, dan kun je beter kiezen om de bestaande pagina verder te optimaliseren voor dat specifieke longtail zoekwoord.
Gebruik de Search Console om te achterhalen voor welke Longtail zoekwoorden je al posities hebt verworven, en verbeter je content.

Afb. 5 Gebruik de Search Console om te achterhalen voor welke Longtail zoekwoorden je al posities hebt verworven, en verbeter je content.

Meer tips voor het vinden van longtail zoekwoorden

Het optimaliseren van content met longtail zoekwoorden

Het plaatsen van longtail zoekwoorden in titels en subkoppen

Om je content beter vindbaar te maken, begin je met het toevoegen van longtail zoekwoorden in titels en subkoppen. Dit maakt het niet alleen voor lezers duidelijk waar je content over gaat, maar geeft ook aan zoekmachines sterke signalen over de relevantie van je content. Echter, zorg ervoor dat het natuurlijk blijft klinken en forceer het niet. Het moet áltijd prettig leesbaar blijven.

Creëren van relevante en waardevolle content rondom longtail zoekwoorden

Het draait allemaal om het leveren van waarde. Met waardevolle content die zich richt op longtail zoekwoorden, trek je een specifieker publiek dat echt geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt. Analyseer vragen en problemen die jouw doelgroep heeft en creëer content die helpt bij het beantwoorden ervan. Zo bouw je autoriteit op en zul je gaan merken dat jouw website steeds meer als een vertrouwde bron wordt gezien.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van longtail zoekwoorden

Misvattingen en valkuilen bij het toepassen van longtail zoekwoorden

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk longtail zoekwoorden in je content te proppen, in de hoop op een hogere ranking en meer verkeer. Echter, als je dit overdrijft, kan je content onnatuurlijk overkomen en zelfs worden bestraft door zoekmachines. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het gebruik van relevante longtail zoekwoorden en het behouden van de leesbaarheid. Ook is het niet verstandig om alleen te focussen op de zoekwoorden met de laagste concurrentie; een kleine hoeveelheid gezonde concurrentie kan juist een teken zijn van een gezonde marktvraag naar het onderwerp.

Tips voor het vermijden van veelvoorkomende fouten

Begin met grondig onderzoek naar je doelgroep om te begrijpen welke longtail zoekwoorden echt relevant zijn. Gebruik deze woorden op een natuurlijke manier in je teksten. Denk eraan: de intentie achter de zoekopdracht is erg belangrijk. Zorg ervoor dat de inhoud die je creëert waarde biedt en direct aansluit bij de behoeften of vragen van de gebruiker. Wees geduldig en consistent met je strategie – de voordelen van longtail zoekwoorden realiseren zich vaak in de loop van de tijd. Geduld is hierbij een schone zaak.

Deel dit met anderen!

Over de Auteurs: Rik

Rik Goedhart helpt bij het ontwikkelen en optimaliseren van websites t.b.v. zoekmachine optimalisatie. Dit wordt onder andere gedaan met content marketing. Wil jij mij als online marketeer inhuren?
Met 10 jaar ervaring als online marketeer, ben ik mijn carrière begonnen als grafisch ontwerper. In de loop der jaren heb ik mij ontwikkeld in de wereld van websiteontwikkeling met WordPress, online marketing en zoekmachine optimalisatie. Mijn aanpak omvat een combinatie van creativiteit en strategie, met als doel merken optimaal te presenteren aan een breed online publiek. Ik zie het niet alleen als mijn taak om websites te bouwen of online marketingstrategieën te implementeren. Ik beschouw het meer als het creëren van een betekenisvolle online ervaring die klikt met jouw doelgroep. Of je nu een startende ondernemer bent die de eerste digitale stappen zet, of een gevestigd bedrijf dat de online zichtbaarheid wil versterken. Mijn inzet is erop gericht creativiteit en strategie samen te brengen.

Inhoudsopgave

Voor als je meer wil ontdekken

Ook interessant voor jou

 • Longtail zoekwoorden vinden voor je SEO strategie

  Longtail zoekwoorden zijn zoektermen die over het algemeen minder vaak worden gezocht en minder competitie kennen in de zoekmachines. Ze zijn vaak langer (meer dan drie woorden) dan de meeste andere typen zoekwoorden. De voordelen van longtail zoekwoorden zijn groot, maar hoe kun je ze vinden? Daar gaat dit artikel over.

 • Hoe maak ik een WordPress website?

  Voordat je begint met het maken van een WordPress-website, is het belangrijk om essentiële basiskennis tot je te nemen die van onschatbare waarde zal zijn tijdens je leertraject met WordPress. Deze pagina voorziet je van de cruciale basiskennis die ik zelf zo hard nodig had toen ik net begon met het ontwikkelen in WordPress. Of je nu een beginnende websitebouwer bent of al enige ervaring hebt, het begrijpen van deze fundamenten zal de basis leggen voor succesvolle ontwikkelingen van WordPress websites.

 • Content strategie voor je website: de SEO Avalanche strategie

  Als beginnende website kan het een uitdaging zijn om herkend te worden door Google en hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit is waar de SEO Avalanche techniek een waardevolle rol speelt. Het is een strategie die perfect is voor kleinere websites, maar ook zijn vruchten afwerpt voor grotere online platformen.