Hoger in Google komen met een (nieuwe) website

Content strategie voor je website: de SEO Avalanche strategie

Een content strategie voor een website is het zorgvuldig plannen en uitvoeren van geschreven, visuele en multimedia inhoud. Het heeft als doel de vindbaarheid en relevantie van de website te vergroten. Het gaat om het creëren van waardevolle content die aansluit bij de interesses en vragen van je doelgroep, terwijl tegelijkertijd zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken worden ingezet.

Dit betekent dat de content niet alleen informatief en engaging moet zijn, maar ook geoptimaliseerd moet worden voor de juiste zoekwoorden. Zo kan de content daadwerkelijk gevonden worden. In dit artikel gaan we het specifiek hebben over de SEO Avalanche strategie

Waarom is een content strategie nodig?

Een effectieve content strategie helpt bij het verhogen van organisch verkeer, het opbouwen van autoriteit in je niche en uiteindelijk helpt het bij het stimuleren van conversies. Kijk je naar de concurrentie, dan is een doordachte content strategie belangrijk voor online succes.

Als moderne ondernemer of online marketeer herken je het belang van je zichtbaarheid in de zoekmachine(s). De inzet van een content strategie is hierin erg belangrijk. Het stelt je in staat je aanwezigheid te versterken. Door een content strategie te hanteren, kun je systematisch en volgens een stappenplan te werk gaan bij het creëren van succesvolle content die aansluit op de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Na het grondig in kaart te brengen van de vraag, weet je precies welke content je wilt gaan maken en welke niet.

Content marketing met behulp van een goede contentstrategie helpt je bij het vaststellen van duidelijke KPI’s zoals het aantal bezoekers, bouncepercentage en de gemiddelde tijd die men op een pagina doorbrengt. Hiermee kun je de impact van je content meten en indien nodig bijsturen voor het gewenste resultaat. Bovendien is een goed onderbouwde content strategie een fundament voor SEO, wat onmisbaar is om hoog in de zoekresultaten terecht te komen.

Een zeer effectieve contentstrategie: SEO Avalanche techniek

Als beginnende website kan het een uitdaging zijn om herkend te worden door Google en hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit is waar de SEO Avalanche techniek een waardevolle rol speelt. Het is een strategie die perfect is voor kleinere websites, maar ook zijn vruchten afwerpt voor grotere online platformen. Met de SEO Avalanche techniek begin je content te maken rond zoektermen waar je amper concurrentie hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw content sneller opvalt en beter presteert in zoekmachines. Door gebruik te maken van de kansen binnen jouw ’tier’ of ‘level van je website’, bouw je geleidelijk aan autoriteit op zonder dat je direct strijdt met de grote jongens. Het is een methode die geduld vereist, maar als je goede content gaat maken, kan het leiden tot een lawine van organisch verkeer naar jouw website. Je krijgt als het ware te maken met het sneeuwbal effect.

De term ‘SEO Avalanche’ is bedacht door Chris Carter, en het doel is om een sneeuwbal-effect te creëren met de content die je produceert. Consequentie en toewijding zijn hierbij belangrijke factoren, omdat het even kan duren voordat de rankings en verkeer naar je website op gang komen. Maar als je consistent content maakt volgens je strategie, zullen de resultaten uiteindelijk veel groter zijn dan wanneer je zonder strategie te werk gaat.

Deze content strategie kán zonder linkbuilding

Als je denkt aan zoekmachine optimalisatie (SEO), is linkbuilding waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt. Maar het goede nieuws is dat je er niet afhankelijk van hoeft te zijn met de Avalanche techniek. Je blijft namelijk continue en op een strategische wijze werken aan content binnen je eigen ’tier’. Je maakt daarmee een basis om op te hogen naar de volgende ’tier’. Het is bijna een spel waarmee je telkens level-up gaat. Linkbuilding is als het ware een powerboost en deze powerboosts kunnen ook weer verdwijnen doordat een webmaster de link verwijderd of doordat Google je link devalueert. Je wordt dan weer teruggezet naar de basis van je huidige ’tier’.

De verschillende Tiers

Om de SEO Avalanche techniek te laten werken, is het van groot belang om eerst te bepalen in welke tier jouw website zich op dit bevindt. De tiers zijn als het ware de levels van je website, oftewel het competitieniveau. Voordat je begint met de optimalisatie van jouw website, is het belangrijk om te weten op welke tier jouw website zich bevindt. Zo weet je voor welk volume zoekwoorden je op dit moment goed kunt positioneren.

Zoekwoorden met hoge concurrentie en autoriteit zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor websites in de lagere tiers. Het is belangrijk om eerst te werken aan de basis van je website, voordat je de strijd aangaat met zwaardere zoekwoorden en website autoriteiten. Zo voorkom je veel instabiliteit van je posities binnen de zoekmachine(s).

Tier Clicks (per maand)
Level 0 0 – 10
Level 10 10 – 20
Level 20 20 – 50
Level 50 50 – 100
Level 100 100 – 200
Level 200 200 – 500
Level 500 500 – 1000
Level 1000 1000 – 1500
Level 1500 1500 – 2000
Level 2000 2000 – 3000
Level 3000 3000 – 4000
Level 4000 4000 – 5000
Level 5000 5000 – 7500
Level 7500 7500 – 10.000
Level 10.000 10.000 – 12.500
Level 12.500 12.500 – 15.000
Level 15.000 15.000 – 25.000
Level 25.000 25.000 – 50.000

De tier van jouw website bepalen

Voordat je begint met het gebruik van de SEO Avalanche techniek, is het belangrijk om te bepalen in welke tier jouw website zich bevindt. Je doet dit door in de Search Console te kijken naar de clicks over een periode van 3 maanden. Deel dat getal door 90 (dagen) en je ziet je gemiddelde dagelijkse traffic. Zoek daarbij de juiste tier en je weet op welk volume zoekwoorden jij je kan focussen. Een voorbeeld: Over 3 maanden heb ik 14300 clicks gekregen (niet impressies!). Dan doe ik 14300 / 90 = 159 afgerond. In de tabel zie ik dat ik daarmee binnen tier level 100 val en dus kan richten op zoekwoorden met een maandelijks volume tussen de 100 en 200. Daarboven wordt het simpelweg te moeilijk om te ranken, mits je er een powerboost achter zet zoals linkbuilding. Ik raad persoonlijk aan om je meer te focussen op je content dan op een powerboosts.

Dit zijn de powerboosts volgens de Avalanche methode

Praten we over de powerboosts, dan hebben we het over voordeeltjes die Google zo van je kan afpakken. Wordt er dus niet te afhankelijk van. Ik som ze even voor je op

  • Domein leeftijd
  • Domein autoriteit
  • Kracht van een backlink (bijvoorbeeld te meten met Trustflow en Citation flow van Majestic)
  • Social signalen
  • Pagespeed score
  • On page SEO

Zoekwoorden vinden en analyseren binnen je eigen tier

Nu je weet op welk competitieniveau jouw website zich bevindt, is het tijd om te starten met het zoeken naar de juiste zoekwoorden. Maar hoe vind je zoekwoorden die geschikt zijn voor jouw tier?

Bepaal de zoekwoorden met behulp van volume

Hiervoor kun je tools gebruiken zoals SEMrush, Ahrefs maar ook bijvoorbeeld de ‘keyword planner’ van Google Ads voldoet. Chrome extensies zoals ‘WhatsMySerp’ of ‘Keywords Everywhere’ laat ook zoekwoord volumes zien binnen de Google zoekmachine. Er valt wel op te merken dat Semrush en Ahrefs echte organische volumes laat zien. Deze volumes hebben de voorkeur voor je analyse. De volumes binnen ‘goedkopere’ tools en de Keyword planner van Google Ads laten volumes zien die gebasseerd zijn op betaalde zoekopdrachten. Dit kan dus wat afwijken, maar in de praktijk lijkt de afwijking minimaal te zijn.

Een goed startpunt is het analyseren van hoofdzoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken. Deze zoekwoorden zijn vaak ook te vinden in longtail zoekwoorden met (aanzienlijk) minder volume en dus geschikt voor websites in een lagere tier. Je kunt ook Google suggest bekijken om te zien waarnaar mensen zoeken. Google Suggest stelt op basis van een bestaand zoekwoord een aantal longtail zoekwoorden voor. Deze longtail zoekwoorden kun je weer door je zoekwoorden tool halen om te zien wat de volumes zijn. Je wil namelijk dat deze volumes binnen je tier bereik vallen.

Wanneer je zoekwoorden gebruikt waar jouw website niet sterk genoeg voor is, haal je geen nieuwe bezoekers binnen. Focus je daarom op zoektermen met weinig concurrentie waarop je succesvol kan ranken en werk vanuit daar verder om jouw online vindbaarheid en autoriteit te verbeteren.

Analyseer de keyword difficulty

Naast het volume, moet je bepalen wat de keyword difficulty, oftewel de zoekwoord moeilijkheid is. De keyword difficulty verwijst naar de uitdagingen om op een bepaald zoekwoord te scoren. Dit wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de autoriteit van de website, de kwaliteit van de content, en de hoeveelheid concurrentie. Je kunt deze statistieken vinden in SEMrush, Ahrefs of de MOZ tool.

Tot slot gebruik je de Golden Ratio-methode om de juiste zoekwoorden te selecteren

Nu je de juiste zoekwoorden hebt gevonden binnen je eigen tier, is het tijd om de Golden Ratio-methode te gebruiken om daaruit weer de zoekwoorden te filteren waarmee je de grootste kans hebt om goed te positioneren binnen de Google resultaten.

Wat is de Golden Ratio-methode voor zoekwoorden?

De Golden Ratio-methode is een methode om zoekwoorden te selecteren op basis van hun zoekvolume en concurrentie. Het doel is om zoekwoorden te vinden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie om de kansen op een hoge ranking te vergroten.

Hoe pas je de Golden Ratio methode toe?

Daarvoor moet je het resultaat weten van de allintitle resultaten, gedeeld door het zoekvolume. Wanneer het resultaat onder de 0,25 valt is het een mooie kans om te proberen. Tussen de 0,25 en 1,00 valt het zoekwoord te proberen en een resultaat boven de 1,00 wordt lastig en heb je echt wel een powerboost nodig waarover we eerder hadden gesproken in dit artikel.

Om het resultaat van de allintitle te achterhalen, type je in Google: ‘allintitle:zoekwoord’. Vervolgens zie je hoeveel resultaten er verschijnen. Dit getal moet je delen door het volume van je (longtail) zoekwoord.

Golden Ratio formule. KGR is het aantal allintitle resultaten gedeeld door het maandelijks zoekvolume van dat zoekwoord.

Afb. 1 Golden Ratio formule. KGR is het aantal allintitle resultaten gedeeld door het maandelijks zoekvolume van dat zoekwoord.

Handmatig werk, maar dat is juist goed!

Er is geen manier om dit te automatiseren omdat Google om te zoveel tijd jou laat verifieren of je geen bot bent. Het kan dan bij een groot zoekwoorden onderzoek een flinke klus zijn, maar dat is juist goed! Daardoor weet je dat lang niet elke SEO expert deze methode altijd gebruikt en dat geeft je een streepje voor.

Optimaliseer je content met de geselecteerde zoekwoorden

Na het identificeren van de meest relevante en kansrijke zoekwoorden voor jouw bedrijf, is het tijd om deze zoekwoorden te verwerken in jouw content.

Hier zijn enkele tips voor het optimaliseren van jouw content met de geselecteerde zoekwoorden:

  1. Plaats de zoekwoorden in de koppen en subkoppen: Koppen en subkoppen bieden een hiërarchische structuur voor de inhoud van je pagina. Door zoekwoorden te integreren in deze koppen en subkoppen kunnen zoekmachines begrijpen waar jouw pagina precies over gaat. Gebruik het zoekwoord ook in in de eerste 50 woorden van je tekst en maak deze 1 keer dikgedrukt.
  2. Zorg voor waardevolle inhoud: Het plaatsen van zoekwoorden in de tekst is belangrijk, maar het is net zo belangrijk om inhoud te bieden die de moeite waard is om te lezen. Schrijf waardevolle inhoud waarnaar je bezoekers zoeken.
  3. Vermijd over-optimalisatie: Hoewel het belangrijk is om zoekwoorden te integreren in jouw content, is over-optimalisatie een risico. Door te veel zoekwoorden in jouw content te plaatsen, loop je het risico bezoekers en zoekmachines af te schrikken.

Optimaliseren van jouw content met de juiste zoekwoorden is een belangrijk onderdeel van SEO. Door hier goed over na te denken en de juiste technieken te gebruiken, kun je jouw website hoger laten ranken in zoekmachines en meer organisch verkeer genereren. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van NLP om je content te optimaliseren. Hierover zal ik in een ander artikel praten.

Resultaten meten en aanpassen

Nu je de SEO Avalanche-techniek toepast en zoekwoorden met minder concurrentie gebruikt om je website te optimaliseren, is het tijd om de resultaten te meten. Maar hoe doe je dat?

Om de succesfactor van je content te meten, moet je gebruik maken van relevant meetgereedschap. Zo kun je bijvoorbeeld Google Analytics of de Search Console gebruiken om het verkeer naar je website te analyseren, zoals het aantal bezoekers, het gedrag van de bezoekers en de resultaten van de zoekopdrachten.

Het monitoren van deze gegevens is erg belangrijk om te zien of je SEO-strategie werkt of dat er aanpassingen nodig zijn. Mogelijk moet je bijvoorbeeld de zoekwoorden voor je website bijwerken, of werken aan de inhoud van je pagina’s. Het regelmatig monitoren en aanpassen van content en metatags is de sleutel tot een effectieve SEO-strategie op lange termijn.

Deel dit met anderen!

Over de Auteurs: Rik

Rik Goedhart helpt bij het ontwikkelen en optimaliseren van websites t.b.v. zoekmachine optimalisatie. Dit wordt onder andere gedaan met content marketing. Wil jij mij als online marketeer inhuren?
Met 10 jaar ervaring als online marketeer, ben ik mijn carrière begonnen als grafisch ontwerper. In de loop der jaren heb ik mij ontwikkeld in de wereld van websiteontwikkeling met WordPress, online marketing en zoekmachine optimalisatie. Mijn aanpak omvat een combinatie van creativiteit en strategie, met als doel merken optimaal te presenteren aan een breed online publiek. Ik zie het niet alleen als mijn taak om websites te bouwen of online marketingstrategieën te implementeren. Ik beschouw het meer als het creëren van een betekenisvolle online ervaring die klikt met jouw doelgroep. Of je nu een startende ondernemer bent die de eerste digitale stappen zet, of een gevestigd bedrijf dat de online zichtbaarheid wil versterken. Mijn inzet is erop gericht creativiteit en strategie samen te brengen.

Inhoudsopgave

Voor als je meer wil ontdekken

Ook interessant voor jou

  • Longtail zoekwoorden vinden voor je SEO strategie

    Longtail zoekwoorden zijn zoektermen die over het algemeen minder vaak worden gezocht en minder competitie kennen in de zoekmachines. Ze zijn vaak langer (meer dan drie woorden) dan de meeste andere typen zoekwoorden. De voordelen van longtail zoekwoorden zijn groot, maar hoe kun je ze vinden? Daar gaat dit artikel over.

  • Hoe maak ik een WordPress website?

    Voordat je begint met het maken van een WordPress-website, is het belangrijk om essentiële basiskennis tot je te nemen die van onschatbare waarde zal zijn tijdens je leertraject met WordPress. Deze pagina voorziet je van de cruciale basiskennis die ik zelf zo hard nodig had toen ik net begon met het ontwikkelen in WordPress. Of je nu een beginnende websitebouwer bent of al enige ervaring hebt, het begrijpen van deze fundamenten zal de basis leggen voor succesvolle ontwikkelingen van WordPress websites.

  • Content strategie voor je website: de SEO Avalanche strategie

    Als beginnende website kan het een uitdaging zijn om herkend te worden door Google en hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit is waar de SEO Avalanche techniek een waardevolle rol speelt. Het is een strategie die perfect is voor kleinere websites, maar ook zijn vruchten afwerpt voor grotere online platformen.