Belangrijke basiskennis voor succesvolle ontwikkelingen van Wordpress websites

Hoe maak ik een WordPress website?

Voordat je begint met het maken van een WordPress-website, is het belangrijk om essentiële basiskennis tot je te nemen die van onschatbare waarde zal zijn tijdens je leertraject met WordPress. Deze pagina voorziet je van de cruciale basiskennis die ik zelf zo hard nodig had toen ik net begon met het ontwikkelen in WordPress. Of je nu een beginnende websitebouwer bent of al enige ervaring hebt, het begrijpen van deze fundamenten zal de basis leggen voor succesvolle ontwikkelingen van WordPress websites.

Wat is WordPress?

WordPress is een toonaangevend Content Management Systeem (CMS) dat je de vrijheid geeft om zonder al te veel technische kennis een eigen website, blog of zelfs een webwinkel te bouwen. Het is het populairste systeem van zijn soort. WordPress maakt een groot deel van het internet uit, met meer dan 42% van alle websites. Dit gebruiksvriendelijke platform is ideaal voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Dat komt door de flexibiliteit en de uitgebreide functies. Met een domeinnaam en hostingpakket kun je via WordPress je aanwezigheid op het internet vormgeven. WordPress is gratis te downloaden in maar liefs 57 talen.

Met deze WordPress handleiding een website maken

Het opzetten van een website met WordPress is toegankelijk voor iedereen. Dankzij de eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface. Deze handleiding leidt je door de basisstappen heen: van het registreren van een domeinnaam, het kiezen van een geschikt hostingpakket, de installatie van WordPress tot het gebruik van het Avada thema. Ook behandelen we hoe je plugins kunt gebruiken om extra functionaliteiten aan je site toe te voegen en hoe je jouw content op een effectieve manier beheert. Naast een modern en mooi design, is ook de snelheid en zoekmachine-optimalisatie van een professionele website belangrijk. Met de praktische tips en technieken uit deze gids wordt het maken van je website een stuk eenvoudiger.

Benodigdheden voor een website maken met WordPress

Als je een website wilt bouwen met WordPress, zijn er een aantal essentiële onderdelen die je moet regelen.

  • Ten eerste heb je een unieke domeinnaam nodig, dit is het webadres waar bezoekers je kunnen vinden.
  • Daarnaast is een hostingpakket onmisbaar; dit wordt ook wel gezien als de ruimte op het internet waar de bestanden van je website veilig opgeslagen worden.
  • Vervolgens is een download van WordPress soms nodig. Er zijn veel hostingproviders die WordPress al vooraf geïnstalleerd hebben. Dit wordt ook wel WordPress hosting genoemd en maakt de installatie een stuk eenvoudiger.
  • Ook een WordPress-thema is noodzakelijk voor de vormgeving van je website. In dit artikel lees je meer over het veelzijdige Avada thema dat ik voor al mijn klanten gebruik.
  • Tot slot zijn er nog een aantal plugins noodzakelijk. Dit is voor het uitbreiden van de functionaliteit en om de beveiliging goed te regelen.

Met deze vijf onderdelen ben je klaar om je eigen WordPress-website te maken.

Wat is een domeinnaam en waarom is het belangrijk?

De domeinnaam kun je zien als het online adres van jouw bedrijf of merk. Het is de unieke naam die je typt in de adresbalk van de browser om een website te bezoeken. Een sterke domeinnaam is van groot belang voor de online zichtbaarheid. Het helpt mee als je een domeinnaam kunt kiezen met je belangrijkste zoekwoord er al in verwerkt. Dat maakt het later tijdens de zoekmachine optimalisatie nét wat makkelijker om goed te positioneren.

Een domeinnaam stelt klanten en geïnteresseerden in staat om je te vinden én te onthouden. De perfecte domeinnaam weerspiegelt jouw onderneming of merk. Het kiezen van de juiste domeinnaam is de eerste belangrijke stap naar een effectieve content strategie en zou bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan bij het opzetten van een WordPress-website.

Een goede domeinnaam kiezen doe je door rekening te houden met deze belangrijke punten.

Afb. 1 Een goede domeinnaam kiezen doe je door rekening te houden met deze belangrijke punten.

Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Het kiezen van de juiste domeinnaam kan overweldigend zijn, maar met een paar gerichte tips ben je al een heel eind op weg.

  • Ten eerste, houd je domeinnaam kort en simpel. Hierdoor is deze makkelijker te onthouden en te typen voor jouw bezoekers.
  • Gebruik zoektermen die relevant zijn voor jouw bedrijf of branche om je vindbaarheid in zoekmachines te vergroten.
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam uniek is en vermijd het gebruik van streepjes, dit kan verwarring scheppen.
  • Pas ook op voor merkinbreuk; kies geen namen die te dicht bij bestaande merknamen liggen. Check hiervoor ook even de KvK.
  • Wees bovendien specifiek in wat je doet, en als je lokaal zaken doet, kan een lokale extensie, zoals .nl of .amsterdam, voordeel bieden.

Wat is een hostingpakket en waarom heb je het nodig?

Een hostingpakket is belangrijk als je wilt dat jouw WordPress website online toegankelijk is voor bezoekers. Vergelijk het met het huren van een stuk land waarop je een huis kan bouwen; in dit geval is jouw website het huis en het hostingpakket het stuk land. Zonder hosting, heb je geen plek waar jouw websitebestanden veilig opgeslagen en bereikbaar zijn.

Goede hosting kan zorgen voor een snelle laadtijd van je pagina’s, wat steeds belangrijker wordt voor de gebruikerservaring en je SEO-ranking. Een professionele hosting zorgt bovendien voor een extra laag bescherming tegen mogelijke bedreigingen zoals hacks en biedt het technische ondersteuning mochten er problemen voordoen. Kiezen voor een betrouwbaar hostingpakket zorgt dus voor een solide basis waarop je jouw WordPress website onbezorgd kunt bouwen en laten groeien. Stel ook zo snel mogelijk de automatische back-up in via je hosting, zodat je zeker weet dat je altijd weer (een aantal stappen) terug kan tijdens het bouwen en onderhouden.

Hoe kies je het juiste hostingpakket voor jouw WordPress website?

Het selecteren van een geschikt hostingpakket voor jouw WordPress website klinkt misschien als een lastige opgave, maar met een aantal heldere richtlijnen kun je eenvoudig de juiste keuze maken.

  • Start met het beoordelen van je specifieke behoeften. Hoeveel bezoekers verwacht je, en welke functionaliteiten wilt je implementeren?
  • Zoek naar een hostingprovider die een uitstekende uptime garandeert, voldoende bandbreedte en opslagcapaciteit biedt, en ondersteuning biedt voor de nieuwste PHP-versies en databases.
  • Let ook op extra voordelen zoals het dagelijks maken van back-ups, een SSL-certificaat voor websitebeveiliging en toegang tot klantenservice.
  • Vergelijk prijzen, maar laat je niet alleen door de kosten leiden; een goedkoop pakket kan op lange termijn meer kosten als het niet voldoet aan je eisen. Kies uiteindelijk voor een hostingpakket dat met je mee kan groeien naarmate je website zich verder ontwikkelt.

WordPress gratis voorgeïnstalleerd door de hostingprovider

Het opzetten van een WordPress website vereist de keuze tussen handmatige installatie of het gebruik van een voorgeïnstalleerd pakket door je hostingprovider. Vaak biedt de hostingprovider een eenvoudige een-klik-installatie of een automatisch geconfigureerd WordPress-pakket waarmee je snel en zonder technische hindernissen aan de slag kunt. Dit is een uitstekende optie voor starters die wel de voordelen van WordPress willen ervaren, maar niet de complexiteit van de installatie.

Als je kiest voor een voorgeïnstalleerd WordPress-pakket, zoals hostingprovider Antagonist aanbiedt, ontvang je alle benodigde inloggegevens voor het dashboard direct na de bestelling. Je kunt vervolgens meteen beginnen met het personaliseren van je website. Deze aanpak bespaart tijd en laat je toe om je te concentreren op het ontwerpen en ontwikkelen van je website, in plaats van het installatieproces.

Thema’s en plugins – Wat zijn het?

Thema’s en plugins zijn essentiële onderdelen van elke WordPress-website. Een thema zorgt voor het design van jouw website. Een thema bevat veel verschillende stijlelementen die je kunt gebruiken om je website vorm te geven. Vaak zijn lay-outs, kleurenschema’s, lettertypen en andere visuele elementen al vooraf bepaald. Er zijn talloze gratis WordPress thema’s beschikbaar, waarmee je jouw website snel een professionele uitstraling kunt geven zonder dat je zelf code hoeft te schrijven.

Plugins aan de andere kant, zijn uitbreidingen die nieuwe functionaliteiten aan je site toevoegen. Ze kunnen van alles zijn: van een simpel contactformulier tot een uitgebreide webshop (Woocommerce). Het mooie van plugins is dat ze je in staat stellen om jouw website aan te passen aan je specifieke behoeften, zonder dat je veel technische expertise nodig hebt. Door het juiste gebruik van thema’s en plugins kun je een unieke en krachtige website bouwen, volledig toegespitst op jouw doelgroep. Let er wel mee op, want hoe meer plugins je gebruikt, hoe trager de laadtijd kan worden.

WordPress thema kiezen? Ik beveel Avada aan

Het kiezen van een WordPress thema kan overweldigend zijn. Als je op zoek bent naar een goed WordPress-thema, dan raad ik Avada sterk aan. Dit thema biedt veel flexibiliteit en ontzettend veel designopties. Met Avada heb je de mogelijkheid om gemakkelijk en snel een unieke website te creëren. Avada heeft veel functionaliteiten ingebouwd, waardoor je minder afhankelijk bent van plugins die je website kunnen vertragen. Avada heeft ook een performance wizard die je in staat stelt om de snelheid van je website te optimaliseren. Dit is belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie.

Het Avada WordPress thema heeft zeer veel mogelijkheden.

Afb. 2 Het Avada WordPress thema heeft zeer veel mogelijkheden.

Een groot voordeel van Avada is dat dit thema responsive is en bijzonder gebruiksvriendelijk. Dit betekent dat jouw website er altijd goed uitziet en gemakkelijk te navigeren is op elk apparaat. Het bevat ook vele handige functies en plug-ins, waardoor jij jouw website kunt uitbreiden en precies zo kunt maken zoals je in gedachten hebt. Ik kan inmiddels bijna elk denkbaar design bouwen met de combinatie van WordPress en Avada. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze website.

Kortom, Avada is een betrouwbaar en veelzijdig thema. Het is een goede basis van je website en zeker een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een WordPress-thema dat voldoet aan hoge kwaliteitsnormen. Met Avada kun je als beginner aan de slag, maar ook als professional kun je hiermee je WordPress website maken. Avada is geen gratis thema, maar je krijgt je héél veel waar voor je geld.

Met de combinatie van WordPress en Avada maak je een geweldige WordPress website.

Afb. 3 Met de combinatie van WordPress en Avada maak je een geweldige WordPress website.

Aanbevolen WordPress plugins voor de beveiliging

Het is belangrijk om je WordPress website goed te beveiligen tegen hackers en andere online bedreigingen. Gelukkig zijn er verschillende WordPress beveiligingsplugins beschikbaar om je website te beschermen en te monitoren. Hieronder bespreken we een aantal aanbevolen WordPress security plugins.

  1. Wordfence Security – Wordfence Security is een populaire WordPress beveiligingsplugin die je website beschermt tegen aanvallen én malware. De plugin beschikt over een firewall, malware scanner en real-time blokkering van verdachte IP-adressen.
  2. Sucuri Security – Met Sucuri Security kun je alle activiteiten op je website monitoren en verdachte activiteiten blokkeren. De plugin heeft een krachtige firewall en malware scanner om je website te beschermen.
  3. Solid Security – Dit is een alles-in-één WordPress beveiligingsplugin met meer dan 30 beveiligingsfuncties. De plugin beschermt je onder andere tegen brute force aanvallen en ongeautoriseerde toegang.

Het installeren van deze WordPress beveiligingsplugins kan een grote stap zijn om je website te beschermen tegen hackers en andere bedreigingen. Het is echter ook belangrijk om regelmatig back-ups te maken en veilige wachtwoorden te gebruiken voor je WordPress inloggegevens.

Globaal stappenplan voor het maken van een WordPress website

Het bouwen van een moderne en mooie WordPress website kan intimiderend lijken, maar het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je eigen WordPress website te bouwen met een professioneel uitziend en aantrekkelijk design.

Stap 1: Hosting en domeinnaam regelen

De eerste stap bij het bouwen van een WordPress website is om een hostingprovider te kiezen en een domeinnaam te registreren. Er zijn veel betrouwbare hostingproviders beschikbaar, dus kies er een die geschikt is voor jouw behoeften.

Stap 2: WordPress installeren

Installeer WordPress eenvoudig via het controlepaneel van je hostingprovider. Dit is een eenvoudig proces dat binnen enkele minuten kan worden voltooid. Sommige hostingproviders hebben WordPress al voorgeïnstalleerd.

Stap 3: Kies een thema

Kies uit duizenden beschikbare WordPress-thema’s om een ​​ontwerp te vinden dat bij jouw merk past en dat aantrekkelijk en functioneel is. Veel thema’s kun je aanpassen naar je wensen via de WordPress customizer. Echter, ik raad je Avada sterk aan. Deze heeft een aparte pagina: ‘Options’, waar tal van mogelijkheden te vinden zijn.

Stap 4: Voeg inhoud toe

Voeg vervolgens inhoud toe aan je website, inclusief tekst, afbeeldingen en video’s. Dit kan eenvoudig worden gedaan door te navigeren naar het dashboard en op “Berichten” of “Pagina’s” te klikken. De pagebuilder van WordPress of de pagebuilder van je thema (bijvoorbeeld Avada) bevat allemaal elementen die je kunt gebruiken om je pagina op te maken.

Stap 5: Menu maken

Maak een WordPress menu voor jouw website dat de gebruiker helpt om te navigeren en te vinden wat ze zoeken. Je kunt dit doen door de menu optie te gebruiken in het WordPress-dashboard (weergave->menu’s).

Stap 6: Plugins installeren

Met de juiste plugins kun je je website gemakkelijk uitbreiden en je bezoekers meer functies aanbieden. Installeer de nodige plugins om jouw website gebruiksvriendelijker te maken. Met Avada kun je het gebruik van plugins minimaliseren. Je hebt bijvoorbeeld geen apart contactformulier plugin nodig.

Stap 7: Widgets

Voeg het contactformulier, Instagram-feed of je favoriete producten toe aan de zijbalk of voettekst van je website door bijvoorbeeld gebruik te maken van widgets.

Stap 8: Maak jouw website doelgericht

Een website zonder doel is doelloos. Definieer daarom het doel van je website en maak het doelgericht met de functies die je aanbiedt en de inhoud die je plaatst.

Door deze globale stappen te volgen, kun je ver komen met het maken van een aantrekkelijke en moderne WordPress-website.

Gebruik een demo template van Avada en maak er je eigen website van.

Een van de makkelijkste manieren om als beginner een professionele, aantrekkelijke en moderne WordPress-website te maken zonder enige ervaring in webdesign, is door het gebruik van Avada Demo’s. Met Avada heb je toegang tot meer dan 90 demo’s die je direct kunt importeren nadat je het thema hebt geïnstalleerd. Dit bespaart je enorm veel tijd en moeite bij het opzetten van jouw website.

Zo kun je gemakkelijk teksten, afbeeldingen en video’s van de demo’s aanpassen, zodat het al gauw jouw eigen unieke en herkenbare stijl weergeeft.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en effectieve manier om jouw eigen website te maken, dan is het gebruik van het Avada-demo’s de perfecte keuze. Met zijn eenvoud, professionaliteit en talloze opties biedt het Avada-thema alles wat je nodig hebt om jouw nieuwe WordPress website te maken.

Gebruik Avada demo's om eenvoudig te starten met het maken van een WordPress website.

Afb. 4 Gebruik Avada demo’s om eenvoudig te starten met het maken van een WordPress website.

Tips voor het effectief beheren van de content op jouw website

Het ontwikkelen van een website is al een hele klus op zich, maar het effectief beheren van de content op je website kan nog een grotere uitdaging zijn. In deze sectie geven we 9 tips om het beheren van de content op jouw website makkelijker en effectiever te maken.

Plan vooruit met een content strategie

Voordat je begint met het creëren van content, zorg dat je een duidelijke content strategie volgt, zoals de SEO Avalanche strategie. Doe goed vooronderzoek, bedenk wie je doelgroep is, met welke onderwerpen en zoekwoorden je je doelgroep kan bereiken en welke boodschap je wilt overbrengen.

Creëer unieke content

Duplicate content kan je rankings in zoekmachines verminderen. Zorg dus dat je eigen unieke en waardevolle content creëert.

Houd de content up-to-date

Zorg dat de content op je website up-to-date is. Verwijderen of herschrijven van oude content kan positief zijn voor zoekmachine rankings. Google is gek op verse content.

Organiseer je content

Categoriseer je content in logische categorieën en / of thema’s. Artikelen die onder die categorieën vallen versterken als het ware de hoofdcategorie. Je ziet het bij mij ook terugkomen in de URL.

Wees consistent

Maak een planning om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Consistentie is belangrijk voor de interesse van je bezoekers.

Pas je content aan aan het doel van de pagina

Zorg dat de content op je pagina afgestemd is op het doel van de pagina. Zo zorg je voor een betere gebruikerservaring.

Maak gebruik van media

Voeg afbeeldingen en video’s toe om je content aantrekkelijker en interessanter te maken. Dit is ook goed voor de zoekmachine optimalisatie. Als je rijk gevulde content levert, wordt dat niet ongezien door Google.

Maak het deelbaar

Maak het gemakkelijk voor bezoekers om je content te delen op sociale media. Zo vergroot je je bereik.

Optimaliseer je content áltijd voor de zoekmachines

Zorg dat je zoekwoorden gebruikt en je content geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Zo word je beter gevonden.

Hoe optimaliseer je jouw WordPress website voor de webvitals en SEO?

Eén van de belangrijkste aspecten bij het beheren van een website is het optimaliseren van de webvitals en overige SEO. Een snelle website met goede webvitals zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken omdat het laden te lang duurt.

Optimalisatie van de webvitals

Je kunt beginnen met het updaten van het WordPress CMS, de plugins en het thema. Daarnaast helpt het installeren van een caching plugin zoals de betaalde plugin: WP Rocket. Combineer WP Rocket met de performance wizard van het Avada thema, en je kunt met de standaard instellingen een heel eind komen met het optimaliseren van je website op gebied van de webvitals. 

Daarnaast is het belangrijk om overbodige plugins te verwijderen, je afbeeldingen te verkleinen en je database te optimaliseren. Verder is het aan te raden om minder redirects te gebruiken. Tenslotte kun je in Avada en WP Rocket een hoop geavanceerde tweaks uitvoeren waardoor je de webvitals nóg verder kan opkrikken. Pas hier wel mee op en test dit grondig. Je kunt er bepaalde onderdelen van je website (tijdelijk) mee stuk maken.

Zoekmachine optimalisatie met on-page SEO

Ben je op zoek naar zoekmachine optimalisatie door on-page verbeteringen toe te passen voor je pagina’s? Dan zou je kunnen beginnen met de Yoast SEO plugin. Deze plugin laat je zien waar de pagina nog verbeterpunten heeft voor wat betreft de on-page SEO. Het houd helaas weinig rekening met de technische SEO, welke ook erg belangrijk is. Hiervoor kun je tools gebruiken zoals SEMrush.

content optimalisatie door middel van NLP is ook een erg belangrijk onderdeel voor de zoekmachine. Dit valt voor nu buiten het kaders van dit artikel.

Het optimaliseren van de webvitals en SEO van jouw WordPress website vergt enige tijd, kennis en analyse van data, maar het zal uiteindelijk zeer de moeite waard zijn. Door de prestaties van jouw website te blijven meten en verbeteren met de juiste tools zul je steeds meer bezoekers aantrekken en beter gevonden worden in de zoekmachines. Welke de juiste tools zijn? Ook dat zal besproken worden in de artikelen die nog zullen volgen. Blijf op de hoogte via mijn updates! Schrijf je in via de footer van deze pagina!

Kort samengevat

Allereerst is het van belang om te beginnen bij het fundament: de domeinnaam en webhosting. Kies voor een betrouwbare hostingprovider en registreer een passende domeinnaam. Vervolgens kies je een geschikt WordPress-thema die bij jouw wensen past. Avada zou een goede mogelijkheid kunnen zijn.

Om je website te beveiligen tegen spam en hackers, installeer je de nodige beveiligingsplugins. Ook zijn er handige plugins beschikbaar die je helpen bij het optimaliseren van de snelheid van je website, zoals WP Rocket.

Tot slot is het belangrijk om je website te vullen met waardevolle content en deze regelmatig te updaten. Zo zorg je ervoor dat je website aantrekkelijk blijft voor bezoekers en goed gevonden kan worden in zoekmachines. Met deze stappen en tips kun je zelf een succesvolle WordPress-website maken. Veel succes!

Deel dit met anderen!

Over de Auteurs: Rik

Rik Goedhart helpt bij het ontwikkelen en optimaliseren van websites t.b.v. zoekmachine optimalisatie. Dit wordt onder andere gedaan met content marketing. Wil jij mij als online marketeer inhuren?
Met 10 jaar ervaring als online marketeer, ben ik mijn carrière begonnen als grafisch ontwerper. In de loop der jaren heb ik mij ontwikkeld in de wereld van websiteontwikkeling met WordPress, online marketing en zoekmachine optimalisatie. Mijn aanpak omvat een combinatie van creativiteit en strategie, met als doel merken optimaal te presenteren aan een breed online publiek. Ik zie het niet alleen als mijn taak om websites te bouwen of online marketingstrategieën te implementeren. Ik beschouw het meer als het creëren van een betekenisvolle online ervaring die klikt met jouw doelgroep. Of je nu een startende ondernemer bent die de eerste digitale stappen zet, of een gevestigd bedrijf dat de online zichtbaarheid wil versterken. Mijn inzet is erop gericht creativiteit en strategie samen te brengen.

Inhoudsopgave

Voor als je meer wil ontdekken

Ook interessant voor jou

  • Longtail zoekwoorden vinden voor je SEO strategie

    Longtail zoekwoorden zijn zoektermen die over het algemeen minder vaak worden gezocht en minder competitie kennen in de zoekmachines. Ze zijn vaak langer (meer dan drie woorden) dan de meeste andere typen zoekwoorden. De voordelen van longtail zoekwoorden zijn groot, maar hoe kun je ze vinden? Daar gaat dit artikel over.

  • Hoe maak ik een WordPress website?

    Voordat je begint met het maken van een WordPress-website, is het belangrijk om essentiële basiskennis tot je te nemen die van onschatbare waarde zal zijn tijdens je leertraject met WordPress. Deze pagina voorziet je van de cruciale basiskennis die ik zelf zo hard nodig had toen ik net begon met het ontwikkelen in WordPress. Of je nu een beginnende websitebouwer bent of al enige ervaring hebt, het begrijpen van deze fundamenten zal de basis leggen voor succesvolle ontwikkelingen van WordPress websites.

  • Content strategie voor je website: de SEO Avalanche strategie

    Als beginnende website kan het een uitdaging zijn om herkend te worden door Google en hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit is waar de SEO Avalanche techniek een waardevolle rol speelt. Het is een strategie die perfect is voor kleinere websites, maar ook zijn vruchten afwerpt voor grotere online platformen.